Bezoekers mogen niet meer op Westhinder vanwege asbest

Bezoekers mogen niet meer op Westhinder vanwege asbest

Bezoekers mogen niet meer op Westhinder vanwege asbest

Print
Antwerpen - De Westhinder III ligt er maar treurig bij in het Bonapartedok. Aan boord van het lichtschip werd asbest gevonden en er is geen geld voor de sanering.

Het lichtschip lag tot 1994 in de Noordzee. De ’drijvende vuurtoren’ waarschuwde er de andere schepen voor een zandbank. Nadien verhuisde de Westhinder naar het scheepvaartmuseum en later naar de collectie van het nieuwe Museum aan de Stroom (MAS). Jarenlang werd er werk gemaakt van de restauratie van het schip, dat doorlopend bezocht kon worden.

“De hele buitenzijde van het schip, op uitzondering van de masten, werd vernieuwd”, weet Jef Vrelust van het MAS. “Maar we moesten stoppen met de restauratie toen er in de isolatie asbest gevonden werd. Niet uitzonderlijk voor schepen uit de jaren vijftig, maar wel bijzonder lastig.”

Na de vondst viel de restauratie van de binnenzijde helemaal stil. Vrelust: “Het verwijderen van asbest kost handenvol geld. Die middelen zijn niet beschikbaar.”

De Westhinder bezoeken is dan ook niet langer mogelijk. Maar volgens Vrelust zal het schip niet meteen wegroesten in het Bonapartedok. “Het schip heeft een uitgebreide beurt in het droogdok gekregen. Het kan er voor een hele tijd tegen.”

De Westhinder heeft nog twee broertjes. Eentje ligt in Rupelmonde, het derde exemplaar bevindt zich in Zeebrugge.

PeDM

Foto: Sarah Van den Elsken

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio