Minister Lieten zal eed in de Kamer niet afleggen

Vlaams minister Ingrid Lieten (sp.a) zal de eed in de Kamer niet afleggen. Haar collega's Geert Bourgeois en Philippe Muyters van de N-VA doen dat wel. "Schaamteloos", vindt Eric Van Rompuy (CD&V).

ikerremans

Hoewel ze allebei op het Vlaams niveau blijven, zullen de N-VA-ministers Philippe Muyters en Geert Bourgeois volgende week even de Vlaamse regering verlaten om de eed af te leggen in het federaal parlement.

Stemmen

Ze nemen dus een dag ontslag om de eed af te leggen. Daarna laten ze zich in de Kamer vervangen door een opvolger. "Schaamteloos", reageert Eric Van Rompuy (CD&V).

Minister Ingrid Lieten (sp.a) volgt het voorbeeld van Muyters en Bourgeois niet. Voor de federale verkiezingen van 13 juni had Lieten al laten weten dat ze Vlaams minister zou blijven. Ze wilde wel peilen naar de mening van de kiezer, omdat ze Vlaams minister was geworden zonder ooit op een lijst te hebben gestaan.

Bij de sp.a maakt fractieleider Peter Vanvelthoven wel de overstap naar de Kamer. Hij wordt in het Vlaams Parlement vervangen door John Crombez.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER