"Strijd tegen pedofilie niet prioritair voor Danneels"

Professor pastoraaltheologie Karlijn Demasure, een ontslagnemend lid van de commissie-Adriaenssens, haalt uit naar Godfried Danneels. Volgens haar was de strijd tegen pedofilie in de Kerk helemaal geen prioriteit voor de gepensioneerde aartsbisschop.

kscherpenberg

Demasure zegt in Knack dat er in ons land zeker 5.000 mensen zijn die in het verleden werden misbruikt door een geestelijke. "Ik heb met daders gesproken, en sommigen noemden zelf spontaan nog tien slachtoffers. Als we de vermenigvuldiging maken, zitten we in totaal aan 5.000 slachtoffers. Het gaat bijna allemaal om mannen."

De professor kreeg vorige donderdag ook speurders over de vloer. Ze namen dossiers mee die zij mee naar huis had genomen om een ontmoeting met enkele slachtoffers voor te bereiden.

"Ziekelijke fantasie"

Demasure heeft het in het weekblad ook nog over een kaakslag voor het gerecht. "475 kaakslagen zijn het zelfs", verwijst ze naar het aantal in beslaggenomen dossiers. "Justitie is er nooit in geslaagd wijdverbreid misbruik aan te pakken. Iets wat de commissie-Adriaenssens wel lukte."

Danneels zou volgens de Vlaamse Werkgroep Mensenrechten in de Kerk zelfs slachtoffers geschoffeerd hebben. De man beweerde in 2000 dat ze de kerk probeerden kapot te maken "en dat er nog duizend dossiers konden aangebracht worden, maar dat hij niet kon weten of ze niet aan een ziekelijke fantasie waren ontsproten." De woordvoerder van Danneels ontkent het verhaal.

Demasure hoopt alvast dat Danneels snel op drie vragen antwoord geeft. "Is hij zelf met beschuldigde priesters in zijn bisdom naar het gerecht gegaan? Wat heeft hij concreet gedaan om verder misbruik te voorkomen? En is hij als voorzitter van de Bisschoppenconferentie niet ook moreel verantwoordelijk voor de houding van de andere bisschoppen?" Volgens haar staat het echter als een paal boven water dat Danneels in de strijd tegen pedofilie absoluut geen prioriteit zag.

Wat de precieze verplichtingen van Kardinaal Danneels zijn en hoe het seksueel misbruik in de Kerk kan worden aangepakt, leest u op de expertenpagina van John De Wit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER