Aartsbisschop zag donderdag fragment uit 'Da Vinci-code'

Aartsbisschop André Léonard betreurt de huiszoekingen die donderdag werden uitgevoerd bij de commissie-Adriaenssens, in het aartsbisschoppelijk paleis en de Sint-Romboutskathedraal. Dat liet ie vrijdag verstaan op de persconferentie waar hij de nieuwe bisschop van Brugge voorstelde.

kscherpenberg

Veel commentaar wilde de opvolger van Godfried Danneels wel niet kwijt. Hij zei dat het gerecht ongetwijfeld zijn werk deed en toont daar respect voor.

Dat de speurders echter documenten in graftombes zochten, is voor hem een brug te ver. Volgens Léonard zijn dat dingen die een plaats verdienen in misdaadromans en in de Da Vinci-code.

Privacy

Ook toonde hij weinig begrip voor het feit dat bisschoppen, die niets met de zaak te maken hadden, tot 's avonds ter beschikking van het parket moesten blijven.

De huiszoekingen bij de commissie-Adriaenssens zouden de werking van die commissie dan weer ernstige schade toebrengen, klonk het. "De slachtoffers en ook de daders die zich tot de commissie gewend hebben, deden dat immers met de verwachting dat hun privacy gerespecteerd zou worden."

Eerder reageerde Peter Adriaenssens al scherp op de huiszoeking. Het parket zei vrijdag echter dat de dossiers nergens veiliger zijn dan nu het geval is.

Lees ook: Adriaenssens: "Wij zijn geschokt, slachtoffers zijn in paniek" Lees ook: Speurders openen graf kardinaal Mercier met drilboor Lees ook: De Clerck: "Verrast door huiszoekingen"