Adriaenssens: "Wij zijn geschokt, slachtoffers zijn in paniek"

Peter Adriaenssens, de voorzitter van de Commissie die seksueel misbruik in de kerk onderzoekt, is geschokt door de huiszoekingen die vandaag werden uitgevoerd door het gerecht. Adriaenssens vindt dat de privacy van de slachtoffers geschonden is.

ikerremans

Speurders vielen donderdag binnen bij de commissie-Adriaenssens in Leuven, in het aartsbisschoppelijk paleis en in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Ook bij kardinaal Godfried Danneels werd een huiszoeking uitgevoerd.

Lees hier: Huiszoekingen bij Danneels en in aartsbisschoppelijk paleis

Privacy

"Wij zijn geschokt. "Wij hebben altijd goed samengewerkt met de politie en het gerecht", reageerde Adriaenssens op een persconferentie.

De speurders hebben alle 475 dossiers over misbruik door geestelijken in beslag genomen bij de commissie. Volgens Peter Adriaenssens is de privacy en het vertrouwen van honderden slachtoffers geschonden.

"Er zullen slachtoffers zijn die tevreden zijn dat hun dossier nu bij justitie ligt. Maar er zijn er ook heel wat die dat niet zijn: zij gingen akkoord dat we een rapport opmaakten, maar wilden niet dat anderen dit konden inkijken", vertelde Adriaenssens.

Veel slachtoffers wilden niet dat hun zaak openbaar gemaakt werd. "We krijgen al een hele dag mails en telefoons van slachtofffers in paniek. Zij vragen zich af wie nu al deze informatie zal kunnen inkijken en of hun ouders op de hoogte zullen worden gebracht."

Danneels genoemd

Bij de dossiers van de commissie zitten er ook een 50-tal waarin de naam van kardinaal Danneels voorkomt. In die dossiers is te lezen dat Danneels op een of andere manier op de hoogte was van seksueel misbruik.

De commissie had zaterdag een afspraak met een groot deel van deze slachtoffers. Op maandag 5 juli stond een gesprek met kardinaal Danneels op de agenda, maar nu alle namen en dossiers weg zijn, kan dat alles niet doorgaan.

Of de commissie in het geheel nog kan verder werken, is maar zeer de vraag. "Ons volledige bestand is in beslag genomen. Tegen oktober wou de commissie een statistisch rapport over seksueel misbruik opstellen, maar omdat alle dossiers in beslag zijn genomen, kan het onderzoek nu niet worden voortgezet", aldus Adriaenssens. "Maandagvoormiddag komen we samen om te bespreken of de commissie er al dan niet mee ophoudt."

"Ik hoop dat ik me morgen mag schamen voor mijn woede van vandaag. Hopelijk blijkt dat het gerecht inderdaad een grote slag heeft geslagen. Anders hebben we een groot probleem."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER