Antwerpse haven wil geen tolheffing op Oosterweelverbinding

Print
De Antwerpse havengemeenschap wil niet alleen de snelle afschaffing van de tolheffing in de Liefkenshoektunnel maar dringt er ook op aan dat er geen tol zou worden geheven voor de geplande Oosterweelverbinding. Dat bleek dinsdagavond tijdens de Staten-Generaal van de Antwerpse haven.

De Staten-Generaal pleit ervoor de tol in de Liefkenshoek "zo snel mogelijk" af te schaffen, omdat die de "discriminatie tussen de haven op de linker- en de rechter-Scheldeoever in stand houdt". De haven schrijft zich wel in het principe van een slimme tolheffing in die zou moeten worden afgestemd op gelijkaardige systemen in de buurlanden.

"Met de inkomsten daarvan kan je sturen op het verkeer, congestie verminderen en zo ook milieubaten creëren", luidt het. Voorts dringt de havengemeenschap aan op een verbinding tussen de Liefkenshoektunnel en de E17 op snelwegniveau "zoals die aanvankelijk gepland was".

De Antwerpse havengemeenschap spreekt zich uit tegen de tolheffingen in het kader van haar achterlandbeleid. Een van de werkgroepen van de Staten-Generaal focust daarop. "De aandacht van de Antwerpse havengemeenschap richt zich ook op een verschuiving van het wegverkeer naar andere vervoersmiddelen", luidt het daarover nog.

Zo zijn er vijf nieuwe spoorverbindingen in meer oostelijke richting naar Parijs, Wenen, Ludwigshafen, Verona en Sopron en worden drie bestaande trajecten naar Lyon, Novarra en Duisburg opgewaardeerd. Daarnaast is er aandacht voor onder meer het afstemmen van vaarschema's in de binnenvaart.

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring