Zusters nemen afscheid van Gooreind

Een volle kapel van het Franciscanessenklooster aan de Bredabaan nam dinsdag afscheid van de zusters. "Het uur van loslaten is gekomen", zei bisschop Johan Bonny.

De zusters Franciscanessen stichtten 115 jaar geleden hun missiehuis in Gooreind. Meer dan 2.000 novicen hebben er hun opleiding tot missiezuster gekregen. Ooit verbleven hier 300 zusters en novicen, nu zijn de laatste zusters nog maar met 30 en besloten ze het domein van 45 hectare te verkopen.

De oudste en meest hulpbehoevende zusters vertrekken de komende weken naar Westmalle, de anderen naar Antwerpen, Brussel of het Waalse Chanly. Een deel van de inboedel is al ingepakt en verhuisd, een ander deel, zoals de fraaie glasramen in de kapel, blijft ter plaatse.

Bisschop Johan Bonny wees op de rijke geschiedenis van de kapel waar de afscheidsviering plaatsvond. "Als deze stenen konden spreken, kwamen we met één dag niet toe om alle verhalen te beluisteren", getuigde hij.

"En we zouden veel horen dat ons dankbaar zou stemmen. Honderden jonge vrouwen hebben hier vele uren gebeden, hebben zich voorbereid op het harde leven van missiezuster, om dan in Antwerpen aan de kade te vertrekken, misschien voor altijd. Hier past veel dankbaarheid, vooral vanwege de jonge kerken die de zusters ontvangen hebben."

Boris RousseeuwMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio