Drugshandel bedreigt natuur

Niet alleen de landbouw en het toerisme bedreigen de tropische en subtropische wouden van Honduras. De laatste drie jaar betekent ook de drugshandel in de regio een gevaar voor de natuurlijke rijkdom.

In het nationaal park Capiro Calentura, een gebied aan de noordkust van Honduras met meer dan 7500 hectare tropisch en subtropisch bos, is het kanaal tussen zee en lagune een belangrijke route voor drugskoeriers geworden. Wie niets met de drugshandel te maken heeft, durft daar niet meer te komen. Aan de rand van het park bevinden zich verscheidene clandestiene landingsbanen voor vliegtuigen.

Volgens het VN-Bureau tegen Drugs en Misdaad is Centraal-Amerika een van de belangrijkste transitzones voor drugshandel. In 2007 werd wereldwijd 700 ton cocaïne onderschept, waarvan 91 ton in Centraal-Amerika alleen.

Binnen- en buitenlandse drugshandelaars kopen grond in de omgeving van het natuurpark zodat ze hun transacties beter kunnen controleren. Daardoor worden ook de natuurlijke bronnen onbereikbaar.

"Het is triestig om te zien hoe we het kostbaarste in onze streek verliezen: onze parken en onze waterbronnen", zegt een boer die, zoals bijna iedereen in de streek, anoniem wil blijven. "Vandaag slagen we erin te overleven, we hebben net eten genoeg, maar wat het morgen wordt, weet ik niet." Het park telt meer dan 60.000 inheemse inwoners.

RP (IPS)

Nu in het nieuws