Jimmy Carter ontgoocheld over antiterreurwet

De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter reageert ontgoocheld op de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om alle hulp aan "terreurorganisaties" te verbieden. Volgens Carter bedreigt dat het werk van organisaties die proberen te bemiddelen in gewapende conflicten.

wverhaert

Het Hooggerechtshof heeft maandag bevestigd dat het strafbaar blijft steun te verlenen aan organisaties die de VS als terroristisch beschouwen. De zaak was voor het Hooggerechtshof gebracht door het Humanitarian Law Project en andere organisaties die de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Turkije en de Tamiltijgers in Sri Lanka willen bijstaan op het vlak van mensenrechten en conflictoplossing. De PKK en de Tamiltijgers worden sinds 1997 als terreurorganisatie beschouwd in de VS.

"We zijn ontgoocheld dat het Hooggerechtshof een wet heeft bevestigd die het werk van groepen die zich inzetten voor mensenrechten en conflictoplossing onmogelijk maakt", zei Jimmy Carter. Diens Carter Center is zo'n organisatie. De uitspraak bedreigt volgens hem vooral organisaties die "rechtstreeks in contact komen met groepen die geweld gebruiken". "Door het vage taalgebruik in de wet vragen we ons af of we vervolgd zullen worden voor ons werk om vrede en vrijheid te stimuleren."

RP (IPS)

Nu in het nieuws