Trio schuldig aan moord op Ibrahim Dogru

De Antwerpse assisenjury heeft Yusuf Okan, Ömer Cögürcü en Atila Cakmak schuldig bevonden aan de moord op Ibrahim Dogru. Woensdag zal het openbaar ministerie straffen vorderen voor het trio. De maximumstraf voor moord bedraagt de levenslange opsluiting.

wverhaert

Yusuf gaf toe dat hij de schutter was. Uit de keuze van het wapen, het aantal afgevuurde schoten en de locatie van de verwondingen - Ibo werd tweemaal in het hoofd geraakt - bleek volgens de jury duidelijk zijn intentie om het slachtoffer te doden. Hij had ook met voorbedachte rade gehandeld, want de feiten werden op voorhand beraamd in café Creezie in Hoboken. Daar werd gezorgd voor het wapen, een vluchtweg en een onderduikadres.

Pistool

Zowel Ömer als Atila waren mededaders aan de moord: ze hadden ten volle en met kennis meegewerkt aan het vooropgestelde doel om Ibo te doden en hadden allebei noodzakelijke hulp verleend.

Volgens de jury had Ömer daarin een dominante rol gespeeld. Hij had Yusuf als een instrument gebruikt en hem tot de executie aangespoord. Het pistool werd op zijn initiatief geleverd door Atila, die het voor hem in bewaring hield. Ömer had ook de vluchtweg voor Yusuf geregeld.

Atila had naast het leveren van het wapen, Yusuf ook naar de plaats van de feiten gereden, waar hij met draaiende motor was blijven wachten tot de klus geklaard was. De jury vond het dan ook ongeloofwaardig wanneer Atila beweerde niet op de hoogte te zijn geweest van wat Yusuf van plan was.

Nu in het nieuws