1/2

Eigenaars huizen Langstraat, Bakkerstraat en Maréestraat verzetten zich tegen onteigening

Woede en verdriet. Dat voelen de eigenaars van de elf huizen die onteigend worden voor een nieuw park in Borgerhout.

Het schepencollege neemt vrijdag de definitieve beslissing, maar de stad Antwerpen en het district Borgerhout zijn het er over eens dat Borgerhout een nieuw park krijgt. Het oude politiekantoor in de Maréestraat gaat tegen de vlakte en de ruimte tussen de Bakkerstraat, Langstraat en Maréestraat wordt een groene zone.

Twaalf huizen worden onteigend en gesloopt, waarvan eentje van de stad zelf. Het nieuws komt hard aan bij de eigenaars van de elf andere panden.

Lees ook: Van Besien verdedigt plan om park aan te leggen

Inspraak?

“Donderdag kregen we een uitnodiging voor een vergadering, maar ik heb het gevoel dat alles al beslist is”, zegt Ilan Delvaux. “Dit is een drama. Mijn vriendin en ik zijn volop aan het renoveren, we hebben net een nieuw dak gelegd. Van de ene dag op de andere staan we met onze rug tegen de muur. Waar is de inspraak van de burger?”

Democratie?

Om de hoek in de Langstraat wonen Asia Rahou en Mohamed Amahyo met hun vier kinderen. “Ik ben er depressief van”, snikt Asia. “We hebben voor meer dan 100.000 euro in dit huis geïnvesteerd. Ik ben mee gaan werken om alles te kunnen betalen. Wat ik nog het ergst vind, is dat niemand ons iets verteld heeft. (fel) Ik heb spijt dat ik gestemd heb. Ik ben elk geloof in de politiek kwijt. Op dit moment zou ik alles willen achterlaten en naar mijn eigen land vertrekken. Is dit de westerse democratie?”

Asia ziet in een park ook geen meerwaarde voor de buurt. “Hier een park is meer criminaliteit. Ik weet wat ik zeg, ik ben hier opgegroeid.”

Eefje Rampaert

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio