Nachtwinkels moeten om 2u deuren sluiten

Print
Temse - De gemeente Beveren legt nieuwe regels op voor het uitbaten van nachtwinkels. Om wildgroei te voorkomen en overlast in te dijken, moeten nachtwinkels onder meer om 2u ‘s nachts de deuren sluiten.

Op het grondgebied van de gemeente zijn momenteel vier nachtwinkels gevestigd, waarvan drie op de N70. Een ontwerp werd opgemaakt om uitwassen te voorkomen.

Nachtwinkels mogen niet voor 18u ‘s avonds openen en moeten om 2u ‘s nachts alweer de deuren sluiten. Dit betekent een verstrenging van de wettelijk toegelaten openingsuren, namelijk van 18u ‘s avonds tot 7u ‘s morgens, maar een gemeentelijk reglement mag daar van afwijken.

Vergunning

Personen die een nachtwinkel willen uibaten zullen zowel een vestigings- als een uitbatingsvergunning moeten aanvragen. Elke overtreding op de verordening kan bestraft worden met sluiting, tijdelijke of definitieve intrekking van de vergunning of met gemeentelijke administratieve sancties. Ook wordt er een belasting ingevoerd. De eenmalige openingsbelasting bedraagt 6.000 euro en de jaarlijkse uitbatingsbelasting klokt af op 1.000 euro.

Ook enkele omliggende gemeenten hebben een reglement op de uitbating van nachtwinkels. Zo werd er vorig jaar één opgesteld in Temse na klachten over vervuiling en nachtlawaai. Ook daar moeten de nachtwinkels nu sluiten om 2u ‘s nachts. Voorts mogen er in een groot aantal straten in het centrum van de gemeente geen nieuwe nachtshops meer bijkomen en in de deelgemeenten geen enkele meer.

In Kruibeke werd eerder dit jaar een opstartbelasting van 6.000 euro ingevoerd.

Steven Tindemans

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio