1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Louis Michel: "Leopold II was een ambitieuze held"

Eén week voor de feestelijkheden rond 50 jaar Congolese onafhankelijkheid doet Louis Michel, Europarlementslid en voormalig minister van Buitenlandse zaken, enkele opmerkelijke uitspraken over Koning Leopold II. Zo noemt hij de inmiddels beruchte stichter van de ex-kolonie "een held met ambitie".

fvranckx

Er ontstond de afgelopen maanden heel wat commotie rond de Belgische aanwezigheid op de vieringen voor de Congolese onafhankelijkheid. Uiteindelijk werd dan toch beslist om in te gaan op de uitnodiging van president Joseph Kabila en Koning Albert II op 30 juni - dag op dag 50 jaar na de 'indépendance' - naar Congo te sturen.

Maar Louis Michel zorgt nu voor opschudding door het gruwelijke regime van wijlen Leopold II te verdedigen. "Het is behoorlijk link en simpel om Leopold II nu postuum te veroordelen", zegt de MR-politicus deze week in P-Magazine. "Ik vind dat hij voor zijn tijd een waar visionair was. Met de ongelooflijke durf erbovenop om zijn visie voor België te verwezenlijken."

"Manier van doen"

Ook de manier waarop die verwezenlijkingen er zijn gekomen - een regime gebaseerd op slavernij - wordt door Michel gerelativeerd.

"Congo was geen werkkamp. In die tijd was dat gewoon de manier van doen. De Belgen hebben er bovendien spoorwegen, scholen en hospitalen gebouwd en de economische groei aangezwengeld. Als je het bekijkt vanuit ons standpunt nu, was het mischien niet helemaal moreel. Maar de beschaving in Congo is er wel gekomen."

Leopold II verwierf Kongo Vrijstaat als een persoonlijke kolonie in 1885. Door de gruwelijke praktijken die er gehanteerd werden om de lokale bevolking te laten werken op onder meer rubberplantages, kwam er een internationale stroom van kritiek op gang. In 1908 moest Leopold II de kolonie uiteindelijk afstaan aan België.

"Het zijn steeds de Britten die kritiek op hem hebben", besluit Michel. "Misschien was Leopold II megalomaan, maar hij is wel in zijn opzet geslaagd. Hij was een visionair, een held met ambitie voor een klein landje als België."

Vastgoed

Jobs in de regio