1 / 2

Willebroekenaar vindt been van prehistorische neushoorn in tuin

Willebroekenaar Leo Jacops deed een merkwaardige vondst in zijn tuin. Bij graafwerken kwam een been van een prehistorische neushoorn mee naar boven.

eige

Al begin deze maand ontdekte Leo Jacops het been in zijn tuin. “Ik was diep aan het graven om het wortelbed van een boom vrij te krijgen. Ik wilde er een fundering maken voor mijn nieuw kippenhok. Ik dacht eerst dat het een stuk van een mammoet was. Daarom nam ik contact op met het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Maar de wetenschappers daar hebben na onderzoek vastgesteld dat het niet om een mammoetbeen ging, meer om een ‘femur’ of dijbeen van een wolharige neushoorn die hier 13.000 jaar geleden leefde.”

De wolharige neushoorn is een uitgestorven neushoornsoort die in Europa leefde. Leo: “Het dier zou zo’n 370.000 jaar geleden vanuit Azië naar Europa zijn gemigreerd. Het dier had twee hoorns, een schofthoogte van anderhalve meter en een lengte van zo’n drie meter.”

Leo vindt het raar dat zo’n been aan de Willebroekse kant van de Rupel is gevonden. “Zoals de naam van de gemeente weergeeft, gaat het hier over broekgebied, dus erg moerassig zodat leven er vroeger niet mogelijk was. Hoe het dijbeen hier is verzeild, wordt nog onderzocht.” Leo wil zijn vondst ter beschikking stellen van het Sashuismuseum in Klein-Willebroek.

JABOMEER OVER Willebroek

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio