Zonen Lumumba slepen België voor de rechter

Zonen Lumumba slepen België voor de rechter

Zonen Lumumba slepen België voor de rechter

Print
De zonen van Patrice Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo, zijn van plan om de Belgische staat voor de rechter te dagen. Ze willen dat de moord op hun vader opgehelderd wordt. Lumumba werd in januari 1961 vermoord.

De zonen van Lumumba dienen de klacht in tegen een twaalftal overlevenden. Het gaat om politiemensen, politici en ambtenaren uit de jaren zestig. Het geding zou in oktober voor de rechtbank van Brussel komen.

Verantwoordelijk

In december 1960 werd Lumumba afgezet als Congolees premier en amper een maand later werd hij om het leven gebracht. Zijn zonen spreken nu over oorlogsmisdaden en ze worden daarin gesteund door enkele mensenrechtenorganisaties.

Bovendien beschuldigen de zonen van Lumumba België ervan dat ons land de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie in 2001 niet uitgevoerd heeft.

In februari 2002 erkende de Belgische overheid al dat ons land "onmiskenbare verantwoordelijkheid had in de gebeurtenissen die tot Lumumba's dood hebben geleid", maar België wil niet de volledige verantwoordelijkheid op zich nemen.

MEEST RECENT