NMBS stuurt student met iPhone-platform voor reizigers wandelen

Een student informatica, Yeri Tiete, had eind 2008 het ingenieuze idee om een mobiel platform te ontwikkelen voor treinreizigers met een iPhone. Deze week kreeg hij het bericht van de NMBS, dat net zelf een iPhone-applicatie heeft uitgebracht, onmiddellijk te stoppen met zijn platform.

drombouts

Toen de iPhone enkele jaren geleden uitkwam, was de NMBS hier helemaal niet op voorbereid. Yeri Tiete bracht daarom zelf een mobiel platform voor treinreizigers in België uit.

Op 6 oktober 2008 stuurde hij een mail naar de NMBS om hiervoor toestemming te vragen. Deze week kreeg hij pas een antwoord:

"Uw website maakt hergebruik van de data van NMBS. Hierdoor schendt u haar intellectuele rechten, zoals haar auteursrecht en databankrecht. Tevens maakt u zich daardoor schuldig aan het strafrechtelijk misdrijf van namaak", klonk het bij de NMBS.

"Wij stellen u hierbij formeel in gebreke voor deze inbreuken en manen wij u aan om die onmiddellijk te staken. Bij gebrek aan staking zal de NMBS zonder verder bericht de nodige juridische stappen ondernemen."

Het zal geen toeval zijn dat de NMBS ondertussen een eigen versie (mobile.b-rail.be) voor de iPhone heeft uitgebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER