Van Parys: "Strategie van CD&V was niet Vlaams genoeg"

"Onze strategie was niet Vlaams genoeg. Ze zat tegen de grondstroom in Vlaanderen, en dat hebben we betaald." Dat heeft CD&V-kopstuk Tony Van Parys maandag gezegd bij aanvang van het partijbureau in de Wetstraat.

drombouts

Verschillende kopstukken sijpelden maandagochtend het CD&V-hoofdkwartier binnen. Allemaal erkenden ze dat het slecht was, maar niemand stelde de positie van voorzitster Marianne Thyssen ter discussie. Niet de mensen, maar de strategie zat fout, luidt het.

"Onze strategie zat tegen de grondstroom in Vlaanderen, en dat hebben we betaald", aldus Van Parys. Ook Kamerlid Hendrik Bogaert wil weer "assertiever" gaan communiceren, maar denkt vooral dat CD&V nu "de waakhond van N-VA moet zijn."

De bal ligt in het kamp van Bart De Wever, klonk het voorts. "Een paradox", merkte éminence grise Mark Eyskens op, "dat een ultra-Vlaams-nationalist nu de Belgische problemen moet gaan oplossen".

Maar dat ook PS-voorzitter Elio Di Rupo aan zet is, stemt niet iedereen even gelukkig. Zo sprak Bogaert zich "niet principieel" uit tegen de socialist, maar minstens aan zijn Nederlands zal nog geschaafd moeten worden. "Ik kan me toch niet voorstellen dat de premier met een tolk moet rondlopen", besloot hij.

Vastgoed

Jobs in de regio