Duitsers willen NAVO-hoofdkwartier in Bonn

De Duitsers willen het hoofdkwartier van de NAVO weg uit Brussel. In Bonn staan er door de verhuis van de Duitse regering naar Berlijn goed beveiligde en instapklare kantoorcomplexen leeg. Ideaal, klinkt het.

kscherpenberg

Volgens bronnen bij Defensie gaan de Duitsers de "politieke instabiliteit" van België uitspelen om de hoofdzetel van de machtige organisatie naar hun land te halen. Ze zouden daarbij de steun genieten van Nederland.

In 2004 deed de toenmalige federale regering er alles aan om de NAVO in ons land te houden. Er werd besloten een nieuwe hoofdzetel te bouwen in Evere. België bood het terrein gratis aan. Enkel de bouw was voor de rekening van de alliantie.

Geldschieter

Duitsland is net zoals bij de Europese Unie echter een van de belangrijkste geldschieters. Berlijn wil nu zwaar besparen, ook tienduizenden militairen moeten vertrekken, en dan is een instapklaar complex dan ook een droom.

Volgens oud-minister van Defensie André Flahaut bestaat er een plan om enkel het centrale hoofdkwartier naar Bonn over te plaatsen. De operationele staven kunnen dan in verscheidene lidstaten terecht.

Duitsland zou bij een keuze voor Bonn partnerlanden ook een kleinere bijdrage voorschotelen.

Vastgoed

Jobs in de regio