6 maand cel met uitstel voor man die 3 studentes doodreed in Oosterzele

De 23-jarige man die vorig jaar drie studentes doodreed in Oosterzele is dinsdag veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en twee jaar rijverbod. De ouders van de slachtoffers vinden de milde straf een slecht signaal om jongeren bewust te maken over de gevolgen van rijden onder invloed.

ghouben

Op 11 november 2009 reed de jongeman met zijn wagen op vier fietsende studenten geneeskunde. Drie jonge meisjes overleefden het ongeval niet, de vierde student raakte lichtgewond. De man reed te snel en had 1,56 promille alcohol in zijn bloed.

De Gentse politierechtbank heeft de bestuurder nu zes maanden celstraf met uitstel en twee jaar rijverbod opgelegd. De man krijgt ook een boete van 6.000 euro. Hij gaat niet in beroep.

Te mild

De ouders van de drie studentes geneeskunde vinden de straf van de politierechter geen goed signaal om jongeren te doen begrijpen wat de gevolgen zijn van rijden onder invloed. "We hoopten dat de uitspraak jonge bestuurders zou laten beseffen wat er hen boven hun hoofd hangt als ze dronken in de wagen stappen. Dat signaal is er niet", zegt de vader van een van de slachtoffers.

De ouders van de slachtoffers wilden dat hij in scholen zijn verhaal deed aan andere jongeren, maar de rechter ging daar niet op omdat hij de bevoegdheid niet heeft om de werkstraf praktisch in te vullen.

Brief

Na de uitspraak las de advocate van de beklaagde in de rechtszaal een brief voor van de moeder en van de jongeman zelf, gericht aan de ouders van de slachtoffers. De man zei dat hij bereid is samen te zitten met de ouders en over zijn ervaringen te gaan spreken.

De uitspraak op burgerlijk vlak valt pas in oktober. De burgerlijke partijen vragen een morele schadevergoeding die oploopt tot meer dan 200.000 euro.

Vastgoed

Jobs in de regio