Jan Corteel veroordeeld tot 14 jaar

Print
Antwerpen - Na ruim 3,5 uur beraadslagen heeft de Antwerpse assisenjury Jan Corteel veroordeeld tot 14 jaar cel voor de doodslag op zijn Japanse vrouw. Een straf met toekomstperspectief.
De jury nam de tijd om na te denken over de straf, en dat bleek ook uit de motivatie. Die was mild én streng tegelijkertijd. "Jan Corteel heeft op een uitzonderlijk gewelddadige manier gehandeld. Hij verklaarde zelf dat hij als een beest tekeer was gegaan. Dat vereist een zware straf", vond de jury.

Maar ze zag ook verzachtende omstandigheden. "Tot aan de feiten leidde Jan Corteel een onberispelijk leven. Op zijn werk als stadsambtenaar van de toeristische dienst werd hij gewaardeerd om zijn inzet en hulpvaardigheid. Hij nam ook zijn verantwoordelijkheid in zijn gezin. Daarnaast toont Jan Corteel oprecht spijt en volgt hij al therapie om inzicht te krijgen in zijn persoonlijkheid."

Meestal houdt de voorzitter van het assisenhof het bij een standaardpraatje na het voorlezen van het arrest, waarin hij de veroordeelde aanraadt om aan zichzelf te werken in de gevangenis. Maar Michel Jordens had Jan Corteel wel wat meer te zeggen. "De jury heeft veel tijd en aandacht besteed aan dit arrest, dat tegemoet komt aan de ernst van de feiten maar u ook heel wat perspectieven biedt. Ik denk dat heel veel mensen het u gunnen dat er mogelijkheden zijn om terug in de maatschappij te stappen."

MF

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio