Een hete zomer voor de kust van Israël

Een hete zomer voor de kust van Israël

Een hete zomer voor de kust van Israël

Print
Het wordt een hete zomer op de oostelijke Middellandse Zee. Israëls militaire operatie tegen het hulpkonvooi voor Gaza "neemt onverwachte proporties aan met grote strategische gevolgen", zei een topman van het Israëlische ministerie van Defensie.

De belangrijkste reden voor de Arabisch-Israëlische oorlog in 1967 was het Israëlische doembeeld dat de Arabieren hen de in zee wilden drijven. Die profetie werd nooit werkelijkheid. Maar ook een Palestijnse staat kwam er niet. De oorlog leidde wel tot de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden, en het verzet tegen die bezetting.

Vandaag, na Israëls omstreden militaire operatie tegen het hulpkonvooi voor Gaza, kan niemand voorspellen of het resultaat een keerpunt zal betekenen in dat verzet, een keerpunt dat mogelijk tot het einde van de bezetting leidt. Dat langverwachte resultaat hangt echter af van de richting die het verzet nu inslaat.

Grote gevolgen

Na de confrontatie op volle zee staat vast dat het een hete zomer wordt op de oostelijke Middellandse Zee. Op het kalme water kan hulpkonvooi na hulpkonvooi de Israëlische blokkade proberen te doorbreken. Maar onder de oppervlakte is de zee aan het koken en dreigt er storm.

"Wat als een tragische confrontatie begon, neemt onverwachte proporties aan met grote strategische gevolgen voor de regio", zei Amos Gilad, een topman van Defensie op de radio van het Israëlische leger. "Stel u voor dat landen die vroeger bondgenoten waren, nu letterlijk tegenover elkaar staan: daar zitten we nu dicht bij."

RP (IPS)

.

Nu in het nieuws