Voor Noord-Koreanen is voetbal lichtpuntje in duisternis

Het Noord-Koreaanse voetbalteam is vorige week aangekomen in Pretoria. Iedere overwinning van de "gevleugelde paarden" op het WK zal ongetwijfeld worden aangegrepen om de Grote Leider te danken voor zijn kracht en inspiratie, zoals altijd. Maar dat geeft niet, voor de gewone Noord-Koreaan zou een nationaal succes een welkom lichtpuntje zijn in zijn donkere bestaan.

wverhaert

"Het ervaren leiderschap van Kim Jong-Il en zijn patriottische toewijding zijn de bron van alle overwinningen, wonderen en onvermoeibare kracht", ronkten de staatsmedia bombastisch, toen het team zich voor het eerst in bijna een halve eeuw voor het toernooi wist te plaatsen. Volgens Coen de Ceuster, een Belgische Koreadeskundige aan de Universiteit van Leiden, heeft de regering de ploeg zelfs uitgezwaaid. "Dat zegt heel wat. Voetbal is zeer belangrijk op dit moment", zegt hij vanuit Zuid-Korea, dat zich ook heeft geplaatst.

Niet dat de Noord-Koreanen er live iets van kunnen zien. Het is zelfs maar de vraag of de Zuid-Koreaanse zender SBS de uitzendrechten zal delen. De relaties tussen beide landen staan door het incident met de onderzeeboot op scherp en de zender mag de noorderburen niets cadeau doen. "Waarschijnlijk zenden ze een paar dagen later illegale beelden uit", aldus De Ceuster.

Groep des doods

De Chollima's, de mythologische gevleugelde paarden waar het team naar is vernoemd, staat een zware strijd te wachten. Ze moeten het opnemen tegen de favorieten Brazilië, Portugal en Ivoorkust – maar door een "Groep des doods" laat een voetballer uit de "As van het Kwaad" zich natuurlijk niet intimideren. De laatste keer – in 1966 – lukte het ook om de kwartfinales te bereiken.

Het geheime wapen Jong Tae-se, een voetballer van Noord-Koreaanse afkomst die een van de topscorers is in de Japanse competitie, heeft al aangekondigd dat hij iedere wedstrijd een doelpunt wil maken. Hij weet dat de ogen van de scouts op hem gericht zijn en hij hoopt nog eens in Engeland te kunnen spelen. Het is alleen al bijzonder dat de wereld zijn beeltenis ziet in connectie met Noord-Korea, in plaats van die van Kim Jong-Il.

FM (IPS)