Jan Corteel krijgt 14 jaar cel voor doodslag op echtgenote

Na ruim 3,5 uur beraadslagen heeft de Antwerpse assisenjury Jan Corteel veroordeeld tot 14 jaar cel voor de doodslag op zijn Japanse vrouw Yoshimi Ishii (39). Een straf met toekomstperspectief.

wverhaert

De beschuldigde had zijn vrouw op 23 januari 2008 maar liefst 22 snij- en steekwonden toegebracht en ook nog eens gewurgd in hun appartement aan de Ferdinand Verbieststraat in Antwerpen. Vlak nadien had hij de politie gebeld.

De jury nam de tijd om na te denken over de straf, en dat bleek ook uit de motivatie. Die was mild én streng tegelijkertijd. “Jan Corteel heeft op een uitzonderlijk gewelddadige manier gehandeld. Hij verklaarde zelf dat hij als een beest tekeer was gegaan. Dat vereist een zware straf”, vond de jury.

Therapie

Maar ze zag ook verzachtende omstandigheden. “Tot aan de feiten leidde Jan Corteel een onberispelijk leven. Op zijn werk als stadsambtenaar van de toeristische dienst werd hij gewaardeerd om zijn inzet en hulpvaardigheid. Hij nam ook zijn verantwoordelijkheid in zijn gezin. Daarnaast toont Jan Corteel oprecht spijt en volgt hij al therapie om inzicht te krijgen in zijn persoonlijkheid.”

Meestal houdt de voorzitter van het assisenhof het bij een standaardpraatje na het voorlezen van het arrest, waarin hij de veroordeelde aanraadt om aan zichzelf te werken in de gevangenis. Maar Michel Jordens had Jan Corteel wel wat meer te zeggen. “De jury heeft veel tijd en aandacht besteed aan dit arrest, dat tegemoet komt aan de ernst van de feiten maar u ook heel wat perspectieven biedt. Ik denk dat heel veel mensen het u gunnen dat er mogelijkheden zijn om terug in de maatschappij te stappen.”