Honderdduizend Nederlanders verrast door nep-Volkskrant

Honderdduizend Nederlanders verrast door nep-Volkskrant

Honderdduizend Nederlanders verrast door nep-Volkskrant

Print
"Wereldwijde klimaatdeal", "Veel minder bezuinigingen nodig" en "Politici kiezen op het nippertje voor optimistische campagnes". Dat staat te lezen in een wel heel bijzondere editie van de Volkskrant die vandaag gratis aan honderdduizend Nederlandse forenzen is uitgedeeld. De redactie van de Volkskrant zelf wist er niet eens van.

Voor de meeste reizigers is het nog te vroeg in de morgen om het grote nieuws tot zich door te laten dringen. Niet alleen het klimaatakkoord, maar ook de nieuwe berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) zijn te mooi om waar te zijn. "Als we de welvaart eerlijk zouden verdelen, hoeft er niet eens bezuinigd te worden", schrijft de krant. "We zijn ietwat te zwartgallig geweest", aldus CPB-directeur Coen Teulings. Alle verkiezingsprogramma's kunnen op de schop.

Volgens deze "Volkskrant" althans. Het blijkt te gaan om een stunt van een aantal mensen die betrokken zijn bij maatschappelijke organisaties en met deze namaakkrant nieuws willen brengen "zoals het ook kan zijn".

Socialer

"De verkiezingscampagne gaat alleen maar over de vraag wie er het meest kan bezuinigen", zegt Marcel Bolech, een van de initiatiefnemers. "Maar met een paar kleine stappen zou de wereld er al veel socialer en duurzamer uit kunnen zien. Wij willen mensen inspireren om daar zelf mee aan de slag te gaan."

Samen met negen andere redacteuren en drie keer zoveel schrijvers heeft hij op persoonlijke titel in het diepste geheim gewerkt aan deze krant, die vanochtend vroeg door 130 vrijwilligers in ruim dertig stations aan reizigers is uitgedeeld.

Waardering

Op de site van de echte Volkskrant laat hoofdredacteur Pieter Broertjes weten de actie wel te waarderen.

.

Nu in het nieuws