Onbekende Antwerpse uitgave uit 1530 duikt plots op

Het Nederlandse antiquariaat Forum biedt in zijn jongste catalogus een boekje aan dat in 1530 in Antwerpen gedrukt is door Willem Vorsterman. Bijzonder aan het bijna 500 jaar oude boekje is dat het om een totaal onbekende uitgave gaat.

Boris Rousseeuw

Dat wil zeggen dat er tot nu toe wereldwijd geen enkel ander exemplaar bekend was van "Die beduydenisse der Missen" van Gerrit Vander Goude. Bijzonder is ook dat alle 69 houtsneden met taferelen uit het leven van Christus met de hand ingekleurd zijn. Het boekje is licht beduimeld en zit niet meer in de originele band. Forum vraagt er 14.500 euro voor.

De Antwerpse stadsbibliotheek, officieel de "Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience", is niet van plan het boekje aan te kopen. "De prijzen van Forum zijn voor ons meestal onhaalbaar", zegt conservator oude drukken Steven Van Impe. "Ook nu vind ik de prijs te hoog voor deze, ongetwijfeld interessante, postincunabel. Voor die prijs moet een boek voor ons op meerdere vlakken interessant zijn. Hier gaat het 'enkel' om een onbekende editie van een reeds bekende tekst door een bekende drukker."

www.forumrarebooks.com/Catalogues/CataloguesItems/20.html

Boris Rousseeuw

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio