Karren en kruiwagens te kijk

Karren en kruiwagens te kijk

Karren en kruiwagens te kijk

Print
Zandhoven - Zeurt u ook soms als u een uur in de file moet aanschuiven richting Antwerpen? Kom op de zondagen 13 en 20 juni dan eens naar Miel Lenaerts (82) luisteren in Pulderbos. Zijn vader en hij waren vroeger tien uur onderweg met 'patatten naar 't stad.'
In het kader van de heemkundezondagen, toonde de molenkring Pulderbos zondag haar indrukwekkende collectie van oude karren en kruiwagens naast de windmolen op de Molenheide . Op 13 en 20 juni tussen 10 en 17u krijg je de kans om nog eens te komen kijken. Miel Lenaerts en zijn neef/molenaar Ludwig zijn de grote bezielers van de gelegenheidsexpo, met als thema 'Met patatten naar 't stad'.
"In de oorlogsjaren reed onze va drie of vier keer per winter met patatten naar 't stad", vertelt Miel. "Met kar en paard was hij tien uur onderweg. Normaal, want wij reden maar 5 kilometer per uur. Ik was veertien jaar en mocht soms mee. Maar omdat mijn broers voortvlucht waren, moest ik oppassen, anders bestond de kans dat ik mij in hun plaats zou moeten melden in de gevangenis van de Begijnenstraat in Antwerpen."
Omdat er voedselschaarste was, zagen de stedelingen de kar aardappelen uit Pulderbos graag komen. "Wij losten eerst bij Vrelust in Wommelgem, daarna bij Gust Van Mechelen in Borgerhout en tenslotte nog op 't Zuid. Soms namen wij ook hout mee. Er werd toen veel met paard en kar tussen Antwerpen en Pulderbos gependeld. Nonkel Jules had een koeboerderij middenin de stad. Dat kan je je nu onmogelijk voorstellen. Ik herinner me hoe hij met een grote muilezel rapen kwam halen. Op de plaats waar nu frituur 't Pleintje ligt, was toen een rapenveld."
Miel Lenaerts weet nog hoe ze om 3 uur 's morgens vertrokken naar Antwerpen. "Om zes uur werd er een eerste keer gegeten. Als onze aardappelen gelost waren, brachten wij soms mest terug mee uit 't stad. Het was toen zo stil - autostrades kende men nog nog - dat wij in Pulderbos hoorden als onze va kilometers verderop met zijn kar over de Zandhovense Oelegembaan reed. Die wielen gingen dan klik-klak, klik-klak."
Miels neef-molenaar Ludwig Lenaerts is content dat zijn nonkel nog al die boeiende verhalen kent. "Hij weet niet alleen alles over de karren die hier staan, maar ook over onze kruiwagens." Ludwig toont een paar rariteiten op wielen. "Zo hebben we een kruiwagen met een biggenmand, om kleine varkentjes naar de markt te brengen. En een Groningse beerkruiwagen om vloeibare mest uit te lepelen. De oudste kar in de collectie is de oude molenkar van Frans Voets uit Boechout uit 1910, die dit jaar precies haar honderdste verjaardag viert. Voorts kan je hier nog een Kempense tuinderskruiwagen, een steenbakkerskruiwagen, een Duitse mutsaertkar, een turfkruiwagen, een melkkar en een trekkar uit de Voerstreek zien."
Zondagen 13 en 20 juni (van 10 tot 17u), kruiwagen en karrententoonstelling aan windmolen Pulderbos, Molenheide

Kristin Matthyssen
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio