1/2

Moderne man moet vooral kracht uitstralen

De moderne man moet geen hoog machogehalte hebben en mag zijn gevoelens gerust tonen, maar om een job uit te oefenen geldt toch het tegenovergestelde. Uit Amerikaans onderzoek blijkt immers dat bescheiden mannen aan de kant geschoven worden.

Het stereotiepe beeld van het mannelijke imago blijft in de economische wereld overheersen. Een man moet kunnen domineren en streven naar succes. Dat waren alvast de conclusies toen meer dan 200 mensen videobeelden bekeken van een sollicitatiegesprek. Zowel een man als een vrouw dongen naar de job van manager en moesten zich tijdens het gesprek opstellen als bescheiden personen. Dat leek beter te werken voor de vrouw als voor de man. Volgens de kijker kwam de man al gauw onzelfzeker over.

Professor Laurie Rudman van de universiteit in New Jersey bevestigt de resultaten alvast. "Tekenen van zwakte worden niet geduld bij mannen, ze moeten volhardend zijn. Deze druk is echter zeer slecht voor de mannelijke gezondheid", aldus Rudman in het tijdschrift Psychology of Men & Masculinity.

NIET TE MISSEN