Grootste ooievaarsjongen ooit

Print
Lokeren -
Het ooievaarsgezinnetje uit Daknam telt vier leden. Vader, moeder en twee reuze grote jongen. Zaterdag werden de jongen geringd.

"We waren net op tijd om te ringen. We doen dat altijd tijdens de eerste helft van juni, dus dit jaar behoorlijk vroeg.

Maar de jongen waren al zo groot dat die eerstdaags hun vliegoefeningen starten. Dan zouden ze wel eens uit het nest durven springen als de brandweer de ladder tegen het nest zet om de jongen er uit te halen en ze dan op de grond te zetten voor het ringen", vertelt Paul Durinck die zich namens Natuurpunt over de Daknamse ooievaars bekommerd.

Ringen is nodig om de ooievaars te kunnen volgen via meldingen van ooievaarwatchers. "Zo weten we dat in Plankendael wijfjes broeden die in Daknam geringd werden. Een jong van 2003 kwam vier jaar later broeden en ook in 2008 en 2009 ontvingen we hierover meldingen. Dit jaar werden in Hofstade twee 'Daknamse' ooievaars gespot", weet Durinck. Dat de jongen al zo groot zijn verklaart hij door het warme lenteweer waardoor ze wellicht vroeger geboren werden. "Het is moeilijk om de ooivaars in de gaten te houden. Hun nest is al zo hoog geworden, elk jaar bouwen ze er een laag bovenop. Het nest weegt al meer dan 350 kilogram, in het najaar zullen we een deel moeten afbreken om t e vermijden dat de houten paal waarop het nest is gebouwd doormidden breekt." Of wat een ooievaarsvoogd niet lijden kan.

DVR

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio