De Wever én het publiek vegen met Marianne de vloer aan

De Wever én het publiek vegen met Marianne de vloer aan

De Wever én het publiek vegen met Marianne de vloer aan

Print
N-VA voorzitter Bart De Wever triomfeerde zondagavond in zijn rechtstreeks duel met CD&V-voorzitster Marianne Thyssen tijdens het kopstukkendebat op de VRT. Thyssen werd op een bepaald ogenblik getrakteerd op gelach vanuit het publiek.

De VRT verontschuldigde zich ervoor. In het publiek zouden door een "logistieke fout" van bepaalde partijen te veel supporters aanwezig zijn geweest, zei nieuwsanker Jan Becaus na afloop.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zag zijn kans toen CD&V-voorzitster Marianne Thyssen vroeg waar de N-VA inzake staatshervorming nu eigenlijk voor staat.


"Een andere CD&V"

"Waar staat u nu eigenlijk voor?", begon Thyssen. De Wever, onbewogen en met de uitstraling van een dooie vis (heeft hij zelf ooit gezegd), repliceert: "Ik heb u dat honderd keer gezegd toen we nog kartelpartners waren. Wij staan voor een Copernicaanse revolutie. Waar ook Kris Peeters (minister-president, CD&V) voor staat. Maar dat is dan een andere CD&V".

Waarop Thyssen zegt: "Ik ben blij dat u zich beroept op belangrijke CD&V-politici zoals Kris Peeters en Herman Van Rompuy. Wij zitten allemaal op dezelfde lijn".

Dat laatste zinnetje werd in het publiek onthaald op hoongelach. Alvast dit luik van het debat heeft De Wever met glans gewonnen.

In een debat maandagvoormiddag op Radio 1 gingen De Wever en Thyssen opnieuw verbaal in de clinch. De Wever wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest afschaffen, maar Thyssen noemde die ambitie "onhaalbaar"

Lees ook: De Wever wil Brussels Gewest afschaffen

Lees ook: Nieuwste poll: CD&V zakt diep weg, De Croo tweede populairste

.

Nu in het nieuws