1 / 2

"Geen politieke stabiliteit zonder samenvallende verkiezingen"

In tijden van economische crisis zou je verwachten dat de sociaaldemocraten het goed doen bij de kiezers, maar de peilingen beloven integendeel niet veel goeds voor de sp.a. De partij van voorzitster Caroline Gennez heeft het ook aartsmoeilijk om haar sociale thema's op de agenda te krijgen in deze communautair geladen verkiezingen.

Jrosquin

Een chatsessie om alle standpunten nog eens duidelijk op een rijtje te zetten, kwam dus niet ongelegen voor Gennez.

Dit waren enkele vragen van onze lezers:

> Wat is het cruciale verschil tussen jullie en Groen! ?

Gennez: "Bij deze verkiezingen zijn de programma's van Groen! en sp.a nagenoeg hetzelfde. Dé inzet van deze verkiezingen is een progressieve stem te bereiken die sterk genoeg zal zijn om na 13 juni op de regeringsvorming te kunnen wegen."

> Is het geen oplossing om in de toekomst nog maar één verkiezing te organiseren, namelijk in de gewesten, en de verkozenen af te vaardigen naar het federale niveau?

"Ik geloof echt dat samenvallende verkiezingen de belangrijkste voorwaarde zijn voor stabiliteit in dit land. Die zullen het mogelijk maken om opnieuw aan politiek doen om beslissingen te nemen voor de lange termijn. Samenvallende verkiezingen zullen ook het 'jobhoppen' van politici tussen de niveaus oplossen."

> Waarom pleit u voor een belasting op vermogen?

"Dit land is een fiscaal vagevuur voor gewone tweeverdieners en een fiscaal paradijs voor supergrote vermogens. Wij moeten naar een evenwichtiger spreiding van de belastingdruk over arbeid, vermogen en milieu. Anders gaat dit ten koste van onze concurrentiepositie en jobs van onze mensen."

> Heeft Belgie volgens u het confederalisme nodig om uit de impasse te geraken?

"Ik word zo moe van al die etiketten en lijstjes (confederalisme, separatisme...). Voor mij telt het resultaat. Een overheid is nooit een doel op zich. Sp.a wil een sociale staatshervorming voor de Vlamingen, niet voor de Vlaamse vlag."

Bekijk de planning van de chatsessies met de Antwerpse lijsttrekkers

Herlees de chatsessie hier:

MEER OVER Caroline Gennez