1 / 2

"Alle groepen in de samenleving moeten toegevingen doen"

Leden van de Kamer weten het al langer: Meyrem Almaci (Groen!) is een vurige, temperamentvolle dame met een uitgesproken mening. Dat konden nu ook de lezers ervaren tijdens een chatsessie vrijdagmiddag.

Jrosquin

De Antwerpse kamerlijsttrekster van Groen! mag dan wel hoogzwanger zijn en van de dokter rust voorgeschreven gekregen hebben. Het weerhielt haar er niet van om erg gedreven te antwoorden op de vele uiteenlopende vragen van de GvA.be-lezer.

Bekijk de planning van alle chatsessies met Antwerpse lijsttrekkers.

Dit waren enkele vragen:

> Ik twijfel nog voor een stem tussen sp.a en Groen!. Kan u mij overtuigen?

"We hebben van vriend en vijand als fractie in het parlement telkens het beste rapport gekregen. Niet omdat we als het moeilijk ging aan de kant bleven staan, maar wel omdat we op een constructieve manier oppositie hebben gevoerd."

> Kan de overheid niet (tijdelijk) besparen op de uitkeringen van subsidies voor groene energie?

"Ik begrijp de opmerking, maar de factuur van die subsidies zou betaald moeten worden door de superwinsten van Electrabel en niet door de burger."

> Ik vind het jammer dat ook linkse partijen als sp.a kiezen voor een hoofddoekverbod.

"Ik begrijp het probleem wel, maar de oplossing is geen echte oplossing. Meisjes die echt onderdrukt worden zullen niet meer naar school gaan of gaan werken omdat ze dat niet mogen zonder hoofddoek. Zij die er bewust voor kiezen worden mee gestraft."

> Vindt u dat allochtonen de plicht hebben om zich volledig aan te passen in deze maatschappij?

"Ik geloof in het rits-principe. We rijden allemaal op dezelfde snelweg met onze eigen wagen en bagage en willen we voorkomen dat we op elkaar botsen moeten we allemaal de wegcode volgen, moeten overtreders aangepakt worden, maar moeten we ook ritsen. Van beide kanten moeten groepen rekening houden met elkaar en mag niet verwacht worden dat enkel één groep toegevingen doet aan de andere."

> Wat is uw doel voor de volgende jaren in de politiek?

"Mijn doel is zoveel mogelijk realiseren waar ik in geloof: Integere politiek, sociale rechtvaardigheid, een evenwicht tussen economie, mens en milieu."

Herbeleef de chat:

Chat met Meyrem Almaci (Groen!)

Vurig temperament

Meyrem Almaci is intussen een van de vaste waarden van Groen!, hoewel ze nog maar enkele jaren meedraait in de nationale politiek. Deze middag kon u chatten met de Antwerpse kamerlijsttrekker van de groenen bij de federale verkiezingen van 13 juni.

Almaci, een 34-jarige Belgische met Turkse roots, is zeker geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Dat zullen de leden van de ontslagnemende regering zeker erkennen. Zij moesten in de Kamer vaak de snoeiharde kritiek pareren van de leidster van de kleine groene fractie, die bekend staat om haar vurig temperament en haar, op het zachtst gezegd, stevige stemgeluid.

Pas na de verkiezingen van 2007 veroverde ze een parlementszetel, maar mogelijk zit er na 13 juni een ministerpost op haar te wachten, als Groen! bereid wordt gevonden voor regeringsdeelname.

MEER OVER Meyrem Almaci

Nu in het nieuws