All-in in Tallinn

All-in in Tallinn

Seks & Relaties

All-in in Tallinn

Print
Nog op zoek naar een geschikte citytrip om Oud en Nieuw te vieren? Denk dan ook eens aan Tallinn, de bescheiden metropool van het meest noordelijke Baltische staatje Estland. Schijnbaar ingedommeld aan de Golf van Finland slikt en verteert deze jonge Europese hoofdstad dagelijks duizenden ferryreizigers die de oversteek maken van en naar het Finse Helsinki en de stad injecteren met bedrijvigheid. Het is vanop ditzelfde water dat je duidelijk de harmonie tussen - komt ie weer - oud en nieuw kunt waarnemen.

Hoofdstad van Estland verenigt oud en nieuw

Maak bijvoorbeeld een verfrissend zeiltochtje vanuit de nabijgelegen haven Pirata. Hier werden de Olympische zeilregatta’s tijdens de Olympiade van Moskou 1980 op gang geschoten. Een verweerd en geoxideerd logo aan het eind van de havengeul vormt een laatste stille getuige van dit evenement in volle Sovjettijdperk. Vanop het dek zie je in één oogopslag de Golf van Finland botsen met zandstrandjes, dennenwouden, de 14de eeuwse Hanzestad, arbeidersbuurten uit de tsarentijd, kolossale sovjet- en moderne kantoorgebouwen.

Vooral deze laatste winnen snel terrein dankzij de ongeziene groei van de Estse innovatieve ICT-industrie. Dat heeft het Baltische staatje vooral te danken aan drie programmeurs: Priit Kasesalu, Ahti Heinla en Jaan – what’s in a name? - Tallinn. Het drietal lanceerde in 2001 het uitwisselingsprogramma Kazaa. In 2003 volgde Skype, een computernetwerk waardoor gebruikers zonder provider rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren. Reken daar ook nog Hotmail - ofte gratis e-mail die in Estland werd ontwikkeld - bij en je begrijpt meteen waarom Tallinn ook wel het Silicon Valley aan de Oostzee wordt genoemd.

Culturele hoofdstad

Na een economische boom volgt doorgaans een culturele groei. Zo ook in Estland. Tallinn werd door de Europese Unie aangewezen als Culturele Hoofdstad van Europa in 2011. Tot dan wachten, is zonde van de tijd. Daarvoor zijn de musea in het - makkelijk met de tram bereikbare - Kadriorg Park net iets te interessant.

Een bezoekje aan het Kumu Art Museum vormt een must, ook al zet je geen stap binnen in deze tempel van hedendaagse kunst. Vergewis je van de futuristische pennentrekken die de Finse architect Pekka Vapaavuori aan zijn tekentafel in petto had bij het ontwerpen van dit museum. Slechts driehonderd meter verderop, in het Kadriorg Art Museum, beland je meteen weer in het verleden. Dit museum, ondergebracht in een paleis dat in 1718 werd gebouwd voor de Russische tsaar Peter de Grote, herbergt werken van oude Vlaamse meesters als Pieter Breughel de Jongere.

Tekst: Rob RODIERS Bron: Magazine Foto’s: RR, CONCENTRA

NIET TE MISSEN