Vuur in je buik

Hormoonyoga is een toevallige ontdekking van de 81-jarige yogagoeroe Dinah Rodrigues. Toen zij in de menopauze terecht kwam, bleef zij gespaard van de vele kwaaltjes waar vrouwen mee kampen. De reden hiervoor was haar dagelijks yoga-uurtje.

ncordemans

Onderzoek

Gynaecologen stonden versteld van de werking van yoga op de hormoonspiegel. Bij het aantal vrouwen dat hormoonyoga had gevolgd wees een bloedtest na vier maanden op een hogere hormoonspiegel. En dit met enkel een halfuurtje yoga per dag.

Oefeningenreeks

Dinah Rodrigues besloot om hormoonyoga toegankelijk te maken voor iedereen. "Ik bestudeerde oude boeken over yoga en stelde een specifieke oefeningenreeks samen voor vrouwen vanaf 35, de leeftijd waarop het hormoon oestrogeen begint af te nemen." Ze maakte een reeks op van zeven oefeningen.

Vuuradamhaling

Yoga is gebaseerd op de ademhaling dus voegde Dinah Rodrigues een vuurademhaling toe aan de oefeningen. Bij vuurademhaling wordt er snel en krachtig door de neus geademd waardoor de buikholte gemasseerd wordt. Het brengt als het ware vuur in de buik. "De vrouwen voelen zich energierijker, jong en hun libido is opvallend hoger dan voordien."

Hormoonspiegel

Doordat hormoonyoga de hormoonspiegel verandert, hebben vrouwen met PMS en zelfs vruchtbaarheidproblemen baat bij de oefeningen. Juist omdat het de hormoonspiegel verandert, is hormoonyoga niet weggelegd voor vrouwen met borstkanker. Vrouwen die lijden aan andere ziekten die hormoongevoelig zijn, raadplegen best eerst een dokter.

NIET TE MISSEN