Steeds meer mannen en vrouwen gaan vreemd

Naar schatting een op de vier mannen en een op de acht vrouwen gaan ooit vreemd. “Exact zullen we het nooit weten, maar het komt meer voor dan vroeger, simpelweg omdat er meer kansen zijn”, zegt de Leuvense psycholoog Alfons Vansteenwegen.

ghouben

Psycholoog Alfons Vansteenwegen, verbonden aan de KULeuven, ziet verschillende redenen waarom meer koppels worden geconfronteerd met vreemdgaan.

Op de werkvloer

“Veel buitenechtelijke vonken slaan over op de werkvloer. Door de toename van vrouwen stijgt de kans op amoureuze ontmoetingen. Ook het internet prikkelt illusies. Mannen en vrouwen gaan er anders mee om. Mannen zullen liefst naar porno kijken, vrouwen chatten liever. Zij leggen vlugger hun gevoelens daarin bloot en dan beland je snel in een relatie.”

Polyamorie is illusie

Volgens Vansteenwegen experimenteren we ook vaker met nieuwe relatievormen: tijdelijke, afwisselende, lat- of parallelle relaties. “Of de polyamorie-theorie, waarbij koppels overeenkomen dat ze er een tweede liefje mogen op nahouden.

Een illusie. De praktijk wijst uit dat zo’n driehoek permanent in stand houden onmogelijk is.” Vreemdgaan treft overigens partners van alle leeftijden, aldus Vansteenwegen. “Het is geen typisch midlife-fenomeen meer. Ik zie bijvoorbeeld ook jonge koppels die nog maar pril samenleven.”

Meer relatietherapie

Steeds meer koppels zoeken professionele hulp om de relatie in nood te redden. “Een op de drie huwelijkscrisissen hebben nu te maken met vreemdgaan. Therapie is dan een laatste redmiddel.

Zo diep

Een therapeut zal beide partijen laten zien hoe de ander zich voelt. Weinig wonden gaan zo diep als ontrouw. Het is bijna even erg als het verlies van een kind.

Bovendien moet de partner die bedrogen werd, troost en begrip zoeken bij dezelfde persoon die dat leed net heeft berokkend. Dat maakt de tragedie zo groot.” Ook de partner die verliefd was, heeft heel wat te verwerken.

“Hij of zij heeft een illusie gekoesterd, een passionele liefde waar abrupt een einde is aan gekomen. Iedere partner zit dus met zijn eigen pijn. Zo’n verwerkingsproces duurt gemiddeld twee jaar.”

Tot de dood

Het positieve nieuws is dat twee op de drie koppels vandaag samenblijven tot hun dood. “Bij goed lopende relaties leidt een affaire zelden tot een definitieve breuk. Maar de relatie wordt nadien onherroepelijk anders: het vertrouwen moet immers opnieuw opgebouwd worden.”

Kari Van Hoorick

‘Hoe overleef je een liefdesaffaire’, Alfons Vansteenwegen en Maureen Luyens,Lannoo, 19,95 euro

MEER OVER Fit & Gezond