Een op vijf jongeren wil niet gezien worden met holebi

Een op vijf jongeren wil niet gezien worden met holebi

Seks & Relaties

Een op vijf jongeren wil niet gezien worden met holebi

Print
Een op de tien jongeren vindt seks tussen mensen van hetzelfde geslacht fout. Een op de vijf wil zelfs liefst niet gezien worden met een holebi. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Antwerpen en Hasselt bij 4.000 holebi- en heterojongeren.

Volgens het tijdschrift Klasse speelt de school en seksuele voorlichting een grote rol in deze terughoudendheid. Vooral jongens staan terughoudend ten opzichte van seks tussen twee mannen. Ze vinden het fout en willen liever niet gezien worden met een holebi.

Seks tussen twee vrouwen omschrijven ze dan weer als sexy. Volgens de onderzoekers heeft deze zienswijze echter niets te maken met een holebivriendelijke houding als wel met een seksueel ideaalbeeld.

Meisjes staan over het algemeen positiever tegenover holebi's. Ze geven aan sneller te kunnen praten met een homo, waardoor de vriendschap tussen hen evidenter lijkt.

Zelfdoding

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat de jongeren nog steeds erg traditiegetrouw aankijken tegen de rolverdeling. Zo vindt een op de vier dat een meisje eerst aan haar kinderen moet denken en dan pas aan haar carrière. Bovendien vindt bijna iedereen het storend als mannen teveel geëmancipeerd raken en volgens hen 'te vrouwelijke trekjes' krijgen.

De holebi's geven aan dat de emotionele gevolgen van hun geaardheid bijzonder zwaar zijn. Vier op de tien heeft al meerdere keren te maken gehad met verbaal of/en psychisch geweld. Meer dan de helft geeft zelfs toe ooit aan zelfdoding te hebben gedacht.

NIET TE MISSEN