Zwangerschapshormoon voorkomt borstkanker

Het zwangerschapshormoon hCG dat door het embryo geproduceerd wordt, vermindert de kans op borstkanker aanzienlijk. Wetenschappers ontwikkelden daarop een medicijn dat de effecten van het zwangerschapshormoon perfect nabootsen.

mgeysmans

Na de bevruchting produceert ons embryo het zwangerschapshormoon hCG. Dat hormoon doet onze borsten ook volgroeien, en vermindert meteen de kans op borstkanker. Volgens wetenschappers zou een hormooninjectie erg nuttig zijn voor vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker. Ze geloven zelf dat het hormoon de ziekte kan voorkomen.

Minder agressief

Tijdens een eerste proeffase injecteerden ze een groep ratten met het hormoon. Daaruit blijkt dat de eerste, niet geïnjecteerde groep, in 90% van de gevallen borstkanker ontwikkelde. Bij de geïnjecteerde groep lag dat cijfer vast op 15%. Bovendien traden de kankergezwellen veel later op, waren ze veel kleiner en minder agressief.

"De mogelijkheid om de natuurlijke beschermende effecten van een zwangerschap na te bootsen, is heel belangrijk voor de gezondheidszorg. Niet elke vrouw zal deze injecties moeten krijgen, want degene met een normaal risico kunnen de ziekte voorkomen door gezond te eten en veel te sporten", besluit de onderzoeker Johana Vanegas.

NIET TE MISSEN