Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding

Vrouwen zouden veel langer borstvoeding moeten geven. Maar liefst 75% van de ondervraagde vrouwen zou al stoppen met zogen voor hun baby 16 weken oud is. Dat deelden enkele Nederlandse artsen mee.

mgeysmans

Scandinavische moeders zijn de koplopers wanneer het op borstvoeding aankomt. 85% van hen geeft nog de borst nadat het kind 4 maanden oud is. Volgens artsen zou een langdurige borstvoeding de kinderen beter beschermen tegen infecties, allergieën, overgewicht, diabetes en wiegendood.

In Nederland kiest ongeveer 80% van de moeders voor borstvoeding volgens cijfers van het EMGO-instituut van het VU Medisch centrum, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Stafbureau jeugdgezondheidszorg Regio Twente. Vrouwen die voor borstvoeding kiezen zijn meestal hoger opgeleid, roken minder en hebben doorgaans meestal zelf borstvoeding gehad.

Toch doen de Nederlanders volgens artsen het volledig verkeerd. Ze stoppen namelijk veel te snel met de borstvoeding, waardoor kinderen niet genoeg weerstand kunnen opbouwen. Artsen raden vrouwen aan minstens 16 weken lang borstvoeding te geven.

MEER OVER Fit & Gezond