"Amper de helft van de allergieën wordt correct behandeld"

“Als er geen maatregelen genomen worden, zal over tien jaar één op de drie Belgen aan een allergie lijden." Dat stelt Christine Baelus van de Astma en Allergiekoepel vzw.

pirombouts

Dat er een enorme toename aan allergieën komt, is volgens Baelus onder meer te wijten aan het feit dat onze leefomgeving de jongste decennia danig veranderd is. “Er zijn veel meer allergene stoffen in de lucht, en die deeltjes ademen we met z’n allen in. We gebruiken bijvoorbeeld meer wc-eendjes, meer luchtverfrissers en in heel wat bedrijven staat het kopieerapparaat onnodig lang aan. Mensen met gevoelige luchtwegen, en dat zijn er heel veel, kunnen daardoor nieuwe allergieën ontwikkelen."

Immuunsysteem

"Niet alleen het leefmilieu is veranderd, ook ons immuunsysteem is aangetast", vervolgt Baelus. "Enerzijds omdat we jarenlang te veel antibiotica hebben geslikt - België was jarenlang koploper, anderzijds omdat we té hygiënisch zijn. Kinderen mogen zich nog amper vuilmaken, hun afweersysteem wordt lui.”

Voedselallergie

Ook voedselallergieën rukken de jongste jaren op. “Dat komt”, zegt Christine Baelus, “omdat we meer nieuwe voeding zijn gaan eten. Tropisch fruit bijvoorbeeld, of producten met allerlei toevoegingen, zoals arachideolie.”

“Voedselallergieën zijn ernstig, en dan ook steeds meer de oorzaak van allergisch astma. Almaar meer kinderen krijgen eczeem, maag- en darmproblemen, plots bewustzijnsverlies, een opgezwollen mond, keel of oogleden.”

Jaarlijkse verkoudheid

Welke allergie ook, volgens de Astma en Allergiekoepel vzw wordt amper de helft correct behandeld. “Heel veel mensen negeren hun blijvende of jaarlijks weerkerende verkoudheid”, zegt Baelus. “Maar als het om een allergie gaat, en die wordt niet behandeld, dan kan dat na een paar jaar astma worden. En dat is een onomkeerbare last.”

SyMa

MEER OVER Fit & Gezond