Lichaamsfiguur toont mate van succes aan

Het vrouwelijke zandloperfiguur wordt bedreigd door de werkende vrouw. De stresserende werkomstandigheden en het daarmee gepaard gaande hoger gehalte testosteron in het bloed zorgen ervoor dat vrouwen een meer afgevlakt figuur krijgen.

mgeysmans

"Zakenvrouwen hebben minder vaak een zandloperfiguur door een hoger niveau van het hormoon testosteron in hun bloed. Dat hormoon helpt vrouwen in stresserende jobs om de druk beter aan te kunnen en fysiek sterker te zijn. Een nevenwerking is dat de typisch vrouwelijke rondingen afgevlakt worden. De vetophoping vindt dan eerder plaats rond de buik", vertelt antropologe Elizabeth Cashdan.

Cashdan deed jarenlang onderzoek bij 33 niet-westerse bevolkingsgroepen en 4 Europese populaties. Ze focuste zich tijdens het onderzoek voornamelijk op de waist-hipratio, de verhouding tussen de omtrek van het middel en van de heupen. Uit haar onderzoek bleek eveneens dat de verhouding een goede indicatie was voor de mate van succes. Hoe hoger de waist-hipratio, des te assertiever dominanter en succesvoller de vrouwen waren.

NIET TE MISSEN