Hoe overleef je het gevreesde beoordelingsgesprek?

Het einde van het jaar betekent steevast ook de intrede van de gevreesde beoordelingsgesprekken op het werk. Hoe bereid je je het beste voor op deze cruciale stap in je carrière en wat kan je best vermijden? Wij sommen de do's en don'ts op.

mgeysmans

Maak vooraf je huiswerk, bekijk je oorspronkelijke vacature nogmaals. Wat werd er van je verwacht, en heb jij daaraan voldaan? Denk daarbij niet alleen aan je successen maar ook aan je problemen. Wees niet bang om je baas te melden, dat je taken op enkele maanden tijd exponentieel zijn uitgebreid zonder dat je een goede briefing of looncompensatie kreeg.

Kies het juiste moment voor het beoordelingsgesprek. Ben je 's morgens nooit écht met je hoofd bij de dingen, kies dan een tijdstip dat meer geschikt is voor jezelf. Probeer daarbij een moment uit te kiezen, waarop je weet dat je scherp staat. Let wel op met nodeloos uitstellen, je kan er je mateloos door beginnen opwinden waardoor je emoties de bovenhand nemen.

Blijf vooral kalm. Een beoordelingsgesprek is geen reden om in de verdediging te treden. Luister daarentegen naar de argumenten van je baas, en laat hem uitspreken. Daarna kan je nog steeds je visie op de dingen geven. Denk daarbij aan één belangrijke regel: je rechten bekrachtigen is belangrijker dan ja-knikken.

NIET TE MISSEN