Mannen gaan vreemd om emotionele redenen

Bijna de helft van de mannen gaat ooit wel eens vreemd, maar seks blijkt niet hun voornaamste motief. ”De meesten bedriegen hun vrouw omdat ze emotioneel niet meer aan hun trekken komen thuis”, stelt de Amerikaanse gezinstherapeut Gary Neuman vast. Hij ondervroeg 200 mannen over de drijfveren van hun (on)trouw.

Zo’n 48% van de mannen die hun partner bedriegen, geeft aan dit te doen omdat ze zich emotioneel onbevredigd voelen. Bij slechts 8% van de mannen was seksuele ontevredenheid het voornaamste motief voor een slippertje.

”Mannen uiten hun gevoelens misschien minder dan vrouwen, maar ze hebben net zozeer nood aan waardering en begrip van hun partner”, aldus Neuman. Nog opvallend: slechts 7% zal thuis spontaan een scheve schaats opbiechten. 66% voelt zich schuldig tijdens een affaire.

”Maar tegelijk volstaat dat schuldgevoel niet om er ook daadwerkelijk mee te stoppen. Mannen kunnen erg goed hun gevoelens compartimenteren.”

Slechts 12% vindt zijn minnares aantrekkelijker. ”Mannen doen het dus niet in de eerste plaats omdat ze geloven betere seks te kunnen krijgen met een mooier geschapen vrouw. Meestal gebeurt het omdat er een bijzondere band is gegroeid met die andere vrouw, en de seks is daar dan een gevolg van. Slechts 6% van de bedriegende mannen dook al vanaf de eerste avond met die andere vrouw in bed. Ruim 73% kende zijn minnares langer dan een maand voor er iets meer van kwam.”

40% leert zijn nieuwe vlam kennen op het werk. ”Vaak gaat het om vrouwen die de man waarderen, en complimentjes geven om wat hij presteert.”

NIET TE MISSEN