Ben jij een shopaholic?

Acht procent van de Belgen heeft last van onionomie, oftewel de koopziekte. Drie op vier van de verslaafden is een jonge vrouw. Bovendien heeft het online shoppen een nieuw verschijnsel in het leven geroepen 'de online shopaholic'. Wij gingen op zoek naar de symptomen en remedies.

mgeysmans

Iedereen koopt wel eens een extra paar schoenen, een kleedje teveel of wat make-up die we eigenlijk niet nodig hebben, enkel en alleen om zich beter te voelen. En ook tijdens de koopjesperiode begaan we snel een miskoop, omdat alles zo goedkoop is. Maar zijn we daardoor al een risicogroep?

"Neen, shoppen is iets erg persoonlijks. Zo bestaat er een verschil tussen de troostshoppers, funshoppers, koopjesjagers en dwangmatige kopers", vertelt Carien Karsten in haar boek 'Shoppen, de lust, het lijden en de lol'.

Een koopverslaafde is enkel bezig met haar volgende aankoop, en denkt niet na over het budget. De obsessie wordt zo groot, dat het veel weg heeft van een drugsverslaving. Je moet steeds meer kopen om je speciaal en gelukkig te voelen.

Anti-shoppil

Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat onze hersenen de grote boosdoener zijn. Wanneer we een te laag gehalte van de chemische stof serotine en dopamine hebben kunnen er depressies ontstaan. Vrouwen zoeken daarbij sneller de winkelstraten op om toch dat euforische gevoel te bekomen. Amerikaanse professoren ontwikkelden daarom een speciale anti-shoppil, die depressies bij shopaholics moet onderdrukken.

In Stuttgart en Roermond openden alvast 2 ziekenhuizen die speciale behandelingen voorschrijven voor de koopverslaafden. Via creativiteitscursussen proberen ze de shopaholic te laten inzien, dat er ook andere manieren zijn dan shoppen om zich gelukkig te voelen.

Tips

Voel je de koopziekte al kriebelen? Wij geven enkele handige, praktische tips om je kooopdrang in de hand te houden.

* Haal vooraf een bepaald bedrag af, en laat je kredietkaart thuis. Is het geld op, ga dan naar huis en geniet van je aankopen. Probeer in te zien dat die nieuwe dingen je evenveel plezier kunnen geven als het shoppen op zich.

* Net gaan shoppen, en nog steeds een onverzadigd gevoel? Doe iets wat je fijn vindt en je zinnen verzet. Kijk die ene leuke film nog eens, laat een bad vollopen, ga een eindje wandelen met je hond, of bel je beste vriendin op. Je zal zien dat afleiding vaak leidt tot uitstel van aankopen.

* Bekijk niet nodeloos alle catalogi om na te gaan welk paar schoenen je nog niet hebt, maar ga daarentegen op zoek naar spulletjes die je wel al hebt, of die erop lijken.

NIET TE MISSEN