Gelukkige vrienden werken aanstekelijk

Geluk werkt net als een lachbui bijzonder aanstekelijk. Wanneer een vriend, buur, of familielid gelukkig is, zijn wij dat ook sneller. Enkel bij collega's lijkt het geluk niet overdraagbaar. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het medische tijdschrift British Medical Journal.

mgeysmans

Wanneer men op minder dan 800 meter van een gelukkige vriend woont, heeft men 42% meer kans om zelf gelukkig te zijn. Het gelukspercentage zakt al snel tot 25% wanneer de vriend op minder dan 1,5 km woont.

Ook je partner kan je slechte dag opfleuren, hun geluksgevoel is namelijk voor 14% overdraagbaar. "De graad van het geluksniveau van een individu kan zich via golven verspreiden doorheen sociale groepen en een brede structuur binnen eenzelfde netwerk doen ontstaan. Op die manier worden groepen gelukkige of ongelukkige mensen gevormd", vertellen professor Nicholas Christakis en professor James Fowler.

Toch is er een grens aan het aanstekelijkheidgehalte van geluk. Zo is het niet overdraagbaar bij collega's. "Werkcollega's nemen niet hetzelfde niveau van geluk aan, wat doet vermoeden dat de sociale context het verspreiden van emotionele gemoedstoestanden kan beperken", besluiten de professoren.

NIET TE MISSEN