Zelfmoord bepaald door chemisch proces in hersenen

Zelfmoord bepaald door chemisch proces in hersenen

Seks & Relaties

Zelfmoord bepaald door chemisch proces in hersenen

Print
De hersenen van mensen die zelfmoord plegen, hebben een andere chemische samenstelling dan een 'gezond' brein. Het teveel aan de chemische stof methylation zou ons bewustzijn en ons gedrag ernstig beschadigen, en zelfs blokkeren.

Canadese professoren onderzochten het brein van 20 doden, waarvan 10 zelfmoord hadden gepleegd. Bij het brein van de zelfmoordenaars was het DNA ernstig veranderd door methylation, een chemische stof dat het proces van celverandering in werking zet.

Methylation zorgt er tijdens de celvorming voor dat bepaalde genen geblokkeerd worden, zodat een cel evolueert naar een huidcel in plaats van een hartcel. Bij de zelfmoordenaars zorgde methylation er echter voor dat de zogenaamde 'chemische boodschap ontvanger' geblokkeerd werd, waardoor het gedrag en bewustzijn van de persoon in kwestie niet langer gereguleerd werd.

"Voorgaande onderzoeken hebben reeds aangetoond dat een tekort of teveel aan methylation veroorzaakt kan worden door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Met de nieuwe bevindingen kunnen we een volledig nieuwe therapie ontwikkelen tegen depressie en zelfmoordgevoelens", besluit professor Michael Poulter.

NIET TE MISSEN