1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Barbie wordt 50 jaar

Barbie, de meest bekende en best verkopende pop ter wereld, wordt vandaag vijftig jaar. Sinds de geboorte van Barbie zou ze al meer dan 1 miljard keer over de toonbank zijn gegaan in meer dan 150 landen. Hoewel het succesproduct van de Amerikaanse fabrikant Mattel Inc. al te maken kreeg met heel wat concurrentie, is Barbie nog steeds het stijlicoon van de Westerse wereld.

ikerremans

De bedenker van Barbie is de Amerikaanse zakenvrouw Ruth Handler (1916-2002), die getrouwd was met de topman van Mattel. Vijftig jaar geleden kwam ze op het idee om een volwassen pop te creëren. De meeste poppen in die tijd waren baby's.

Succes

Haar echtgenoot was eerst niet te vinden voor het idee, maar zijn kinderen konden hem overtuigen. Hij bracht Barbie in 1959 tot leven via zijn bedrijf Mattel Inc. De aankleedpop is genoemd naar de dochter van het koppel, Barbara. Barbies vriendje Ken, die in 1961 geboren werd, kreeg zijn naam van een zoon van het echtpaar.

Meteen in haar geboortejaar was Barbie een enorm succes, in 1959 werden er al 350.000 exemplaren verkocht. De aankleedpop werd het stijlicoon van de Westerse wereld die bovendien meeging met haar tijd. Enkele jaren na de uitvinding van Ken, kwam er bijvoorbeeld ook een Afro-Americanpop.

MEER OVER Mode & Beauty