Palestijnen wagen hun leven in tunnels

Palestijnen wagen hun leven in tunnels

Palestijnen wagen hun leven in tunnels

Print
In smokkeltunnels tussen Egypte en Gaza werken duizenden mensen. Vaak noodgedwongen, omdat ze geen ander werk kunnen krijgen. Ze doen gevaarlijk werk: sinds januari 2008 kwamen 135 Palestijnen om en raakten er 200 gewond.

Via de tunnels wordt van alles vervoerd wat niet de grens over mag: voedsel, olie, gas om te koken, auto-onderdelen, medicijnen, kleding, bouwmaterialen, vee, schoolmaterialen, sigaretten - en mensen. Egypte sloot de grens met de Gazastrook in 2007, Israël deed dat al eerder. Egypte zegt met de afsluiting onder meer wapensmokkel te willen voorkomen.

Het werk in de tunnels is gevaarlijk. De Palestijnse doden en gewonden vielen door verstikking, verplettering, Israëlische bombardementen, elektrocutie en brandstoflekkage. Egypte spuit geregeld gifgas in de tunnels.

Gifgas

In augustus vorig jaar kwamen drie jonge mannen uit één familie om in een tunnel. Majed Lahham (27) uit Deir al Balah en zijn neven Jaber (20) en Saber (22) uit Khan Younis stierven nadat Egyptische militairen gifgas in de tunnel pompten, zegt de familie van Majed.

"Majed wilde niet in de tunnels werken", zegt Mahmoud, een van zijn vijf broers. "Maar hij hand geen andere mogelijkheid. Hij wilde een appartement maken op het dak van ons huis, trouwen en een gezin stichten."

JS (IPS)

MEEST RECENT