Treinbegeleiders Dendermonde en Gent staken dinsdag

Treinbegeleiders Dendermonde en Gent staken dinsdag

Treinbegeleiders Dendermonde en Gent staken dinsdag

Print
Een deel van de treinbegeleiders in Gent en Dendermonde legt dinsdagochtend het werk neer. Vakbond ACOD Spoor wil dat het tekort aan treinbegeleiders sneller wordt opgelost dan de timing van de directie voorziet. De discussie draait rond een tekort aan treinbegeleiders in Dendermonde, maar ook in Gent en Zottegem zouden er problemen zijn.

"De oplossing die de nationale en regionale leiding maandag voorstelde, is onvoldoende," zegt Jozef Cnudde, secretaris bij ACOD Spoor Oost-Vlaanderen. "Er werden 20 extra begeleiders in Gent beloofd, maar daarvan zijn er al vier in dienst. Van de 16 overige zijn er al 9 geslaagd in hun examens, 7 moeten nog examens afleggen. Het kan overigens niet dat die mensen maar vanaf 1 juli aan de slag gaan. Daarnaast blijft er een tekort van vijf mensen in Dendermonde en ook in Zottegem zijn er problemen."

Verwacht wordt dat dinsdag om 4.15 uur in Gent 20 van de 25 treinbegeleiders het werk neerleggen. In Dendermonde zouden zeven treinbegeleiders dat voorbeeld volgen. De actie kan leiden tot vertragingen of het afschaffen van treinen, omdat die zonder begeleiders niet kunnen vertrekken.

Vervangpersoneel?

Mogelijk zetten de spoorwegen vervangpersoneel in, waardoor de impact van de staking beperkt blijft. De machinisten die aangesloten zijn bij het ACOD, doen niet mee met de staking.

Het is onduidelijk hoe lang de actie zal duren. Donderdag is er een verzoeningsvergadering gepland tussen vakbonden en directie.

Nu in het nieuws