Familie houdt doodsoorzaak Yoshimi geheim

De ouders van Yoshimi Ishii (39) vertellen hun kennissen dat hun dochter gestorven is in een auto-ongeval. Buiten de familie weet niemand dat ze gedood werd door haar echtgenoot Jan Corteel (58). "We willen dat geheim mee in ons graf nemen omwille van Yoshimi en haar reputatie", verklaarde moeder Soko in het videoverhoor dat de Antwerpse assisenjury maandagnamiddag te zien kreeg.

wverhaert

Soko en haar zoon Satoshi waren in juli 2008 naar België waren gekomen om enkele praktische zaken te regelen in verband met het overlijden van Yoshimi. Ze werden ook verhoord door de politie. Alles werd opgenomen, omdat ze om financiële redenen niet naar het proces kunnen komen. Soko vertelde de speurders hoe zij en haar man aanvankelijk bedenkingen hadden bij het huwelijk van Jan en Yoshimi. "Ik dacht dat ze het moeilijk zou krijgen: hij was nog niet gescheiden, had al drie kinderen en kwam uit een heel andere cultuur. Ik was bezorgd."

Crisisreis

Haar vrees bleek aanvankelijk ongegrond, want het huwelijk verliep voorspoedig. In 2007 begon het echter mis te lopen. Zowel Yoshimi als Jan deden hun beklag bij Soko en zij stelde hen voor om naar Japan te komen. Eind november 2007 vertrokken ze op "crisisreis", zoals de beschuldigde het noemde.

"Jan zei dat Yoshimi hem negeerde en dat ze verliefd was geworden op Pierre, die samen met haar in de kathedraal werkte", aldus Satoshi. Aan haar moeder vertelde Yoshimi echter dat Pierre alleen maar een goede vriend was en dat ze niets hadden samen.

Brief

Na veel gepraat beloofden Yoshimi en Jan dat ze aan hun relatie gingen werken en keerden ze terug naar België. Dat was de laatste keer dat de familie haar zag. Op 23 januari 2008 werd ze door Jan gedood.

Het verlies van Yoshimi valt de familie zwaar. In een brief schreef haar vader zijn gevoelens tegenover de beschuldigde neer. "U hebt mijn dochter gewurgd met uw eigen handen, mijn dochter die ik aan u had toevertrouwd. Toen u haar stak, dacht u toen niet aan ons? Mijn vrouw praat de hele dag tegen een foto van Yoshimi en als ik haar zo bezig zie, denk ik niet dat ik u ooit kan vergeven."

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio