Garanties voor Opel Antwerpen in Europees raamakkoord

Garanties voor Opel Antwerpen in Europees raamakkoord

Garanties voor Opel Antwerpen in Europees raamakkoord

Print
Antwerpen - "Opel-topman Nick Reilly en de vakbonden hebben het raamakkoord ondertekend." Dat zegt Eddy De Decker van het ACV. Het document werd ondertekend in het Duitse Rüsselsheim. "Tegelijk is ook de overeenkomst bekrachtigd voor Antwerpen, zodat de weg nu vrij is om de lokale cao's te ondertekenen."

Het Europese raamakkoord omvat een besparing door het personeel van 265 miljoen euro. "Ieder land moet daarover nog zijn eigen overeenkomst ondertekenen", zegt De Decker.

Hij wijst erop dat voor Antwerpen de cao's "nu zo sluitend zijn dat we akkoord kunnen gaan". De Decker verwijst naar garanties dat het sociaal akkoord van toepassing zal zijn voor alle Opel-medewerkers in Antwerpen: de 1.250 die nu al vertrekken, maar ook zij die (voorlopig) aan de slag blijven.

Investeerders

"Bovendien is er een clausule over het zoeken naar investeerders, waardoor we zeker zijn dat er werk van zal worden gemaakt", vervolgt De Decker. "Wat nu voorligt, is veel stringenter dan het vorige. Er zijn zekerheden ingebouwd."

De vakbondsman verwacht dat de Antwerpse cao's na 11 juni kunnen worden ondertekend. Eerst staan in Antwerpen op 9 en 11 juni nog twee bijzondere ondernemingsraden op de agenda, in het kader van de informatie- en consultatiefase bij het collectieve ontslag. "Dan wordt wellicht die fase eenzijdig afgesloten en is wettelijk ook alles in orde voor een ondertekening", besluit De Decker.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio