WK doet prijzen bodyguards exploderen

WK doet prijzen bodyguards exploderen

WK doet prijzen bodyguards exploderen

Print
In Zuid-Afrika kostte een lijfwacht eind april 1200 euro per dag, drie keer meer dan een maand voordien. Buitenlandse bewakingsfirma's sturen tienduizenden manschappen naar Zuid-Afrika voor het wereldkampioenschap voetbal, en dat blijkt de prijzen mee op te drijven.

"Kom alsjeblief kijken. We hebben veel geld uitgegeven voor uw veiligheid." De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Maite Nkoana-Mashane herhaalt tot vervelens toe dat de angst voor de criminaliteit in haar land overdreven is, maar weinig voetbalfans geloven haar. Volgens de laatste schattingen zullen er maar een goede 300.000 buitenlandse fans het wereldkampioenschap live meemaken, terwijl de organisatoren aanvankelijk op 450.000 bezoekers hadden gerekend.

Bewakingsfirma's verdienen grof geld aan het onveiligheidsgevoel. Tientallen buitenlandse ondernemingen die normaal vooral actief zijn in landen als Afghanistan, Irak en Haïti, hebben tijdelijke kantoren geopend in Zuid-Afrika. Experts schatten dat al die buitenlandse ondernemingen samen 50.000 medewerkers naar Zuid-Afrika sturen. Die manschappen komen bovenop de naar schatting 420.000 lijfwachten en bewakers die de Zuid-Afrikaanse bewakingsfirma's inzetten.

PD (IPS)

.

Nu in het nieuws